Muntii Trascau

Muntii Trascau

Coltii Trascaului

Urcand pe Valea Ariesului, dupa ce trecem de Cheile Borzestilor si cabana Buru, in mica depresiune unde e asezat satul Buru, drumul coteste spre sud spre depresiunea Trascaului, aflata la aproximativ 30 kilometrii de Turda.

La baza coltilor ce depasesc 1000 de metri altitudine, stau adunate satele: Valisoara, Izvoarele, Coltesti si Remetea, asezari vechi recunoscute pentru exploatarile de fier din secolul XIV, dar si pentru cultura si traditile maghiarilor ce locuiesc aici.
Cele mai importante obiective turistice ale regiunii sunt: Coltii Trascaului (1113m) si vârful Piatra Secuiului (1128m), varful Ardascheia, ruinele cetatii Coltesti, Cheile Valisoarei, Muzeul Etnografic de la Remetea si manastirea Remetea.

Comuna Rimetea (denumirea veche Trascău, în maghiară Torockó, în germană Eisenmarkt, Eisenburg) se află la la 7 km de satul Buru si 24 km de Aiud. Este așezată la poalele vârfului Piatra Secuiului (1171 m). Denumirea stâncii provine de la faptul că în secolul XIII secuii au salvat satul de asediul tătarilor. Incă din vremea romană (106-274 d.C.), zona era populată datorită minelor de fier de aici, zăcămintele de fier care au fost epuizate între timp. Totodată Torockó (Rimetea) era unul dintre centrele culturale ale Ardealului. În jurul anilor 1870, după un incendiu, s-au construit cunoscutele case albe, caracteristice zonei, care au fost frumos întreținute. Stilul arhitectonic al clădirilor sale a făcut ca o mare parte dintre acestea să fie declarate monumente de arhitectură.
În anul 1952 s-a deschis un Muzeu de Etnografie. Colecția de obiecte existentă aici reflectă ocupațiile principale ale locuitorilor din zonă - mineritul, metalurgia și prelucrarea lemnului. Un spectacol original al comunei este și asa-numitul „farsang cu măști”, la sfârșitul iernii.
Situl rural Rimetea (sec.XVIII-XIX) este înscris pe Lista Monumentelor Istorice ale județului Alba

Cetatea Coltesti (Cetatea Trascăului, în maghiară Torockóvár) este situată la vest de satul Colțești si la 5 km de comuna Rimetea. A fost construită în jurul anilor 1296 de subvoievodul Thoroczkay din Colțești, ca cetate locuibilă și cetate de refugiu. A fost ridicată cu premeditare pe un vârf calcaros, în urma invaziei tătare (mongole) din anul 1241, când au fost produse pagube însemnate localitatilor Rimetea și Colțești. Pe turnul nordic, înalt de aproximativ 20 m, se păstrează o inscripție care mentionează ca familia Thoroczkay a construit castelul în secolul XIII. În anul 1470 cetatea a fost confiscată de regele Matei Corvin si dată voievodului Transilvaniei. În 1510 a revenit nobililor de Trascău (Thoroczkay), iar în 1514 a fost devastată de țăranii conduși de Gheorghe Doja.
Opunându-se anexării Transilvaniei de către Casa de Austria (Habsburg) in cadrul revoltei Curutilor, familia nobililor de Trascău (Thoroczkay) a fost eliminată de pe scena istoriei, odată cu cetatea lor, distrusă în anul 1713 de către trupele imperiale austriece conduse de generalul Tiege (Lobonti). Azi se mai păstrează o bună parte din zidurile incintei și cele două turnuri laterale.

Din depresiunea Trascaului, peste Piatra Secuiului se poate ajunge la Moldovenesti, la iesirea Ariesului din munte, in timp ce peste Bedeleu, se poate ajunge la Valea Ariesului, in localitatile situate intre Vidolm si Salciua.

Muntii Trascau 1
Muntii Trascau 2